Gå till innehåll

Att skaffa barn påverkar ekonomin

FamiljAtt få barn är något som förändrar ens liv totalt. Men det är också något som förändrar ens privatekonomi på många sätt. För är man föräldraledig så är det stor skillnad från att vara en inkomsttagare på heltid. Nedan kommer några tips på hur man kan klara sig med mindre pengar även fast man har fler utgifter nu när man har fått ett tillskott i familjen. Det finns många bra sätt att spara pengar på istället för att behöva lägga dem på onödiga utgifter. Så länge man har en bra översikt av sin ekonomi är allt möjligt.

När man är föräldraledig får man något som kallas för föräldrapenning, detta är en inkomst som är cirka 80 procent av sin normala lön. Har man en hög lön kan det procentuella avdraget bli ännu större då det finns ett tak för hur mycket man kan få i föräldrapenning. Vissa arbetsplatser kompenserar även med mellanskillnaden, så det är bra att kolla upp vilket avtal man har. Alla barn får barnbidrag vilket är ett extra tillskott i kassan, och har man låg inkomst kan man även ansöka om bostadsbidrag. Om föräldrarna skulle separera så finns det även möjlighet till underhållsbidrag.

När man är föräldraledig så sparar man automatisk in pengar på omkostnader av resor till jobbet. Man har även mer tid att kunna laga mat istället för att behöva köpa lunch, vilket man kan spara in en hel del pengar på. Många föräldrar har även sparat pengar under graviditeten eller före så att det finns en buffert att ta ifrån när det behövs. Har man inte det får man göra det bästa av situationen och försöka minska utgifterna, man kanske inte behöver äta ute på restaurang flera gånger i veckan, minska på inköp av elektroniska prylar, använda bilen mindre med mera. Man behöver heller inte köpa det allra nyaste när det gäller barnvagnar och barnkläder utan köpa begagnat eller höra sig om hos släkt och vänner om de har några kläder över.

Det finns många bra sätt att klara sig på även om man har avsevärt mindre pengar att röra sig med som föräldraledig. Men det viktigaste av allt är att man har en god tid med sitt barn, och har man en bra ekomonisk plan över hur man skall sköta sin privatekonomi under föräldraledigheten så mår man också bättre och behöver inte oroa sig över hur man skall klara sig varje månad.