Gå till innehåll

Låna pengar till bilköp

Billån för att köpa bilDet finns många av olika bilmärken i olika prisklasser. Beroende på vilken bil man är sugen på att köpa så finns det olika sätt att finansiera bilköpet. Vissa har möjlighet att betala bilen med sparade pengar, men de flesta är tvungna att låna pengar för att klara av affären.

Anledningarna till att äga en bil är många. Till exempel kan man behöva den för att kunna ta sig till och från jobbet eller för att åka och storhandla. Andra kanske äger sin bil för att deras största intresse är bilar.

Man bör dock se över vilka kostnader som uppkommer i samband med ett bilköp. Först och främst behöver du en försäkring till bilen samt betala fordonsskatt, sedan behöver du tanka för att komma någon vart. Utöver det kan du behöva lämna in bilen på service och reparationer.

Billån

Alla har inte möjlighet att betala sin nya bil kontant, vilket gör att de istället väljer att låna pengar. Det finns många olika alternativ för den som vill låna pengar till ett bilköp, och man kan bland annat ta ett lån utan säkerhet eller ansöka om ett så kallat billån. Det senare alternativet är helt klart mest fördelaktigt.

Ett blancolån kan vara ett alternativ för den som funderar på att låna pengar till en bil. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet som i stort sett alla banker och långivare i Sverige erbjuder. Enligt flera prisjämförelsesajter på internet så brukar majoriteten av svenska banker och långivare erbjuda privatlån och blancolån på mellan 10,000 kronor och 350,000 kronor. Återbetalningstiden brukar ligga från 1 år till 12 år beroende på hur mycket pengar man väljer att låna. Även om det inte är särskilt vanligt att långivare erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar, så finns det faktiskt några få aktörer i Sverige där man kan låna med betalningsanmärkningar.

Speciellt anpassade billån

Många banker erbjuder också särskilda billån. Ett billån kan vara ett vanligt lån utan säkerhet specialiserat för just bilköp. Det kan också vara ett lån med säkerhet, där bilen fungerar som säkerhet för lånet. Genom att sätta bilen som säkerhet för lånet så kan man ofta få förmånligare räntor av banken. Detta beror på att banken då kan försäkra sig om att få tillbaka en stor del av de pengar som de lånat ut i händelse av att låntagaren inte skulle klara av att betala tillbaka sina räntor, amorteringar eller andra avgifter för lånet.

Köp bilen med sparade pengar

Om man har möjlighet att betala sin nya bil kontant kan det vara en god idé att göra detta. Genom att använda sparade pengar för att köpa sin nya bil så slipper man att betala dyra räntor, avgifter och amorteringar som man skulle få göra om man lånade pengar. Det blir oftast billigast i längden att köpa saker med sparade pengar. Det finns vissa gånger då det är mer förmånligt att låna, men det gäller sällan vid bilköp. Anledningen till att man kan tjäna på det beror på om ens sparpengar kan generera högre avkastning än räntan genom att vara investerade i t.ex. aktier.

Om man inte har råd att betala hela bilen med sparade pengar så kan man alltid betala en del av den med sina sparade pengar, för att sedan låna den summa pengar som fattas.