Gå till innehåll

Att välja rätt banklån

budget för lånNär man ska låna pengar är det viktigt att hitta ett så bra lån som möjligt. För det första ska det vara billigt i form av bra ränta och trevliga amorteringsvillkor. Det finns även en massa andra faktorer man bör väga in och dessa står oftast specificerade i lånevillkoren. Beroende på vad du ska låna till ämpar sig olika typer av lån olika bra. Ett hypotekslån är till exempel ett av de bästa alternativen om du ska låna till bostad, medan ett snabblån kan vara lämpligare om du bara ska låna några tusenlappar. Skillnaderna mellan dessa lån är stora. Hypotekslånen är väldigt fördelaktiga med räntor på ungefär 3 procent efter ränteavdraget på 30 % i deklarationen. Snabblånen har höga effektiva räntor men dessa betalas i form av en engångsavgift. Även löptiderna skiljer sig markant åt där hypotekslånen vanligtvis löper över flera decennier, medan snabblånen ska återbatalas på 30-90 dagar i vanliga fall.

Utöver dessa två extremer åt varsina håll hittar vi andra lån som billån, båtlån, avbetalningsköp med mera. Alla är utformade för att passa så bra som möjligt för respektive ändamål. Trots denna nischning av lån är det viktigt att jämföra olika bankers lånevillkor och vad som ingår i till exempel deras billån-paket. Ibland kan man få med en försäkring till förmånligt pris, något som också är värt att väga in eftersom du antagligen ändå skulle tecknat en bilförsäkring i samband med bilköpet.

När du ska låna pengar bör du alltså vara påläst och ha jämfört de olika bankernas erbjudande om du är intresserad av att få bästa möjliga deal. Ta dig tid, det kommer löna sig i slutändan, särskilt om du lånar stora belopp med långa löptider. Lycka till med din jakt på bra banklån!!