Gå till innehåll

Så funkar det med en bostadsrätt

BostadsrättI en bostadsrätt, även kallad insatslägenhet så har du mycket större frihet än i en hyresrätt. Du kan välja att tapetsera om, måla väggar, renovera badrummet och mycket mer helt fritt. När du köper du en bostadsrätt så köper du inte lägenheten utan blir du medlem i en bostadsrättsförening och äger en andel av bostadsrättsföreningen. Som medlem i föreningen och bostadsrättshavare så har du rätten att bo i lägenheten på obegränsad tid.

Som medlem i en bostadsrättsförening så ansvarar du för det inre underhållet av lägenheten. Bostadsrättsföreningen ansvarar för gemensamma ytor både inomhus och utomhus. Det som inte föreningen ansvarar för är den enskilde medlemmens ansvar. Varje förening har en egen stadgar där det står hur mycket ansvar den enskilde medlemmen har för underhåll av sin lägenhet.

Bostadsrättsföreningar ska inte gå med vinst så eventuellt överskott av månadsavgifterna kan gå till att sänka hyrorna.

Boendekostnader

Varje månad så betalar du en avgift som går till bostadsrättsföreningen. Denna avgift går till förvaltning av fastigheten. Innan du köper en bostadsrätt så kolla vad som ingår i månadsavgiften. Ibland ingår el, värme och vatten och ibland inte. Om du tagit ett banklån för att köpa din bostadsrätt så måste du även betala amortering och ränta på lånebeloppet.

Vad kostar en bostadsrätt att köpa?

Priset på en bostadsrätt varierar kraftigt beroende på bland annat månadsavgift, storlek på lägenheten, föreningens ekonomi och konjunktur. Är priset på lägenheten låg så är oftast månadsavgiften till föreningen hög och vice versa. Hur är läget? Attraktiva lägen nära högskolor och i city drar upp priset.

Hyra ut en bostadsrätt i andrahand

För att få hyra ut en bostadsrätt i andrahand så krävs det att den som vill hyra lägenheten i andrahand blir godkänd av styrelsen. Om du hyr ut din lägenhet i andrahand trotts att du fått ett nej så kan det leda till att du mister din bostadsrätt.

Hur mycket får jag göra om i min lägenhet?

Det står i föreningens stadgar vad som får göras. I vissa bostadsrättsföreningar så tillåts det mesta och i andra så tillåts nästan ingenting.